Właściwości kosmetyczne marchewki

Marchew jest znana nie tylko ze zbawiennego działania na nasze zdrowie, ale również jest szczególnie ceniona w kosmetyce. Witaminy C i E oraz beta-karoten są silnymi przeciwutleniaczami, które chronią komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za przedwczesne starzenie się organizmu. Beta - karoten przetwarzany w prowitaminę A jest magazynowany w skórze. Efektem jego nadwyżki jest zabrązowiona skóra (odcień przypominający opaleniznę).

 

Marchew jest niedrogim, łatwo dostępnym, naturalnym kosmetykiem, idealnym dla kobiet które dbają o zdrowie i ładny wygląd. Zawiera witaminy z grupy B, PP, K oraz szereg związków mineralnych, takich jak wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, magnez, jod oraz potas. Wszystkie te związki stanowią podstawę dla utrzymania pięknej, zdrowej cery oraz wzmacniają włosy i paznokcie.

 

Sok z marchwi jest dobry nie tylko do użytku wewnętrznego, ale również można stosować go zewnętrznie. Przemywając co drugi dzień skórę twarzy i szyi wacikiem nasączonym sokiem, uzyskujemy  cerę delikatną i świeżą. Taki zabieg zapobiega powstawaniu zmarszczek oraz pozwala uzyskać  jasnobrązową barwę skóry bez narażania jej na szkodliwe promienie słonecznych czy solarium. 

 

Maski i maseczki z marchewki

Marchew poprawia koloryt skóry oraz dodatkowo pomaga leczyć drobne otarcia i urazy. Maseczki z marchewki doskonale nadają się dla każdego typu cery.

Maseczka do cery tłustej

Marchew ścieramy na drobnej tarce. Lekko odsączamy i nakładamy na twarz, szyję oraz dekolt. Trzymamy około 15 minut, a następnie spłukujemy przegotowaną, letnią wodą i wklepujemy krem nawilżający. Stosujemy ją raz na dwa tygodnie. Maseczka lekko barwi skórę, dając efekt opalenizny.


Maseczka wygładzająca

Ucieramy młodą marchewkę na tarce. Mieszamy z jedną łyżeczką mąki kartoflanej i jednym żółtkiem. Starannie oczyszczamy i osuszamy twarz, a następnie nakładamy papkę na około 20 minut. Zmywamy letnią wodą. Dzięki maseczce skóra nabierze blasku i stanie się gładka.


Maseczka dla cery wrażliwej i suchej

Ścieramy marchew na tarce, dodajemy 4 -5 kropel oliwy z oliwek. Papkę nakładamy na twarz, pozostawiamy na 15 minut, a następnie zmywamy chłodną wodą. Witamina A, zawarta w marchwi,  odżywi skórę i nada jej zdrowy wygląd.


Maseczka odżywiająca

Drożdże rozrabiamy w mleku i dodajemy utartą marchew. Skrapiamy wszystko oliwą i ucieramy na papkę. Maseczkę nakładamy na twarz i szyję na 20 minut. Zdejmujemy i przemywamy twarz ciepłą wodą. Dzięki te maseczce skóra stanie się promienna i zyska ładny kolor.


Maseczka ujędrniająca

Łyżkę startej marchewki mieszamy z żółtkiem jaja i jedną łyżką naturalnego twarożku. Dodajemy kilka kropli witaminy A i wszystko dokładnie mieszamy. Nakładamy na oczyszczoną skórę twarzy i dekoltu. Trzymamy 20 minut, a następnie zmywamy letnią wodą. Maseczka nada skórze gładkość i elastyczność.


Maseczka ściągająco - oczyszczająca

2 łyżki świeżego soku z marchewki mieszamy z 2 łyżkami maślanki. Nakładamy na oczyszczoną skórę twarzy i po 15 minutach zmywamy przegotowaną, letnią wodą. Dzięki tej maseczce skóra nabierze ładnego kolorytu.


Maseczka nawilżająca

Dwie umyte i ugotowane marchewki miksujemy z 2 łyżkami płynnego miodu. Maskę nakładamy na twarz i po 20 minutach zmywamy letnią wodą. Maseczka sprawi, że skóra stanie się nawilżona i miła w dotyku.